|
Nuty - wymiana - pianofiles.infoNa forum wymieniamy się nutami
Już wkrótce nuty będzie można znaleźć w naszym systemie na stronie głównej...
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Dark9393
|
Wysłany: Sro Sty 14, 2009 6:25 pm Temat postu: jakie szanse?? |
|
|
Mam pytanie, od ponad roku zastanawiam się czy nie rozpocząć nauki na skrzypcach i moje pytanie do was, bardziej doświadczonych jest takie: jakie mam szanse nauczyć się grać samemu. Bo niestety na szkołę muzyczną już za późno (mam 16 lat i nie bardzo mam gdzie, bo niestety mieszkam w małej wiosce), a wiele osób które znam twierdzą że jest to niemożliwe. Jeżeli jednak było by to możliwe proszę o jakieś propozycje dotyczące tego jak zacząć bo gram jak narazie na keyboardzie (ognisko muzyczne) i gitarze (samouk) i wiem że początki są trudne z góry dzięki za odpowiedzi! pozdrawiam  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
MasterOfTheWszystko
|
Wysłany: Sob Sty 17, 2009 12:41 pm Temat postu: |
|
|
Ja niedługo będę miał 16 lat i też myślałem o rozpoczęciu nauki gry na skrzypcach. Gram na gitarze klasycznej (właśnie powoli zaczynam przygotowania do egzaminu do IIst. PSM), oraz fortepianie i samemu na organach . Jeśli nie zdam do IIst. PSM na gitarę, to może mnie przyjmą na jakiś instrument dęty, a jak nie to będę miał więcej czasu i zapiszę się na skrzypce do ogniska .
Powinieneś od września zapisać się do ogniska muzycznego, bo tam przyjęliby cię nawet gdybyś miał lat 25. Zajęć jest mniej niż w szkole muzycznej, ale jak będziesz miał zapał i będziesz ćwiczyć tyle, że mógłbyś "wymiotować krwią" to na pewno nauczysz się dobrze grać. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Katharinka94
|
Wysłany: Nie Lis 01, 2009 10:00 pm Temat postu: |
|
|
widzę, że jesteśmy w podobnym wieku i mamy ten sam problem. Ja o skrzypcach marzyłam już dawno, ale dopiero w tym roku udało mi się ostatecznie zdecydować. Od września chodzę do ogniska muzycznego [mam 15 lat ] i choć póki co idzie bardzo powoli to nie mam zamiaru przestawać. Też gram na gitarze klasycznej i mam nadzieję, że jedno pomoże drugiemu. Spróbuj - może akurat się uda, choć teraz chodząc na lekcję widzę, że "profesjonalna nauka" baaardzo różni się od samouctwa.
Pozdrawiam.  _________________ Nie ma rzeczy niemożliwych!  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
JollaGabi
|
Wysłany: Sob Kwi 17, 2010 10:07 am Temat postu: |
|
|
podziwiam wasz zapał ja mam 14 lat i chodzę do szk.muz. IIst.
myślę, że jeśli naprawdę coś się chce, to się da, i chociaż filharmonikami berlińskimi to wy nigdy - nie czarujmy się - nie będziecie, to przy dużej pracy możecie za parę lat grać całkiem nieźle i czerpać z gry mnóstwo satysfakcji
życzę dalej takiego entuzjazmu i cierpliwości, bo skrzypce to bardzo trudny do "okiełznania" instrument, ale radość płynącą z gry trudno porównywać z czymkolwiek innym  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|