|
Nuty - wymiana - pianofiles.infoNa forum wymieniamy się nutami
Już wkrótce nuty będzie można znaleźć w naszym systemie na stronie głównej...
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Finarfin
|
Wysłany: Pon Lip 21, 2008 11:53 am Temat postu: Jak "przyspieszyć" lewą rękę? |
|
|
Mam tutaj pytanie do specjalistów od gry na fortepianie. Otóż nie ukrywam, że w chwili obecnej mojej zręcznościowej edukacji gry na pianinie, najbardziej doskwiera mi prędkość mojej lewej ręki. Otóż o co mi chodzi: ściągnąłem sobie nutki do Etiudy rewolucyjnej, rozczytałem ją, no i nie ukrywam, że w chwili obecnej tempo lewej ręki jest - co by tu dużo mówić - marne.
Czy są ku temu jakieś specjalne palcówki, czy zwyczajnie powinienem stukać sobie raz dziennie całą partię lewej ręki i po roku tempo samo przyjdzie?
Niestety jestem samoukiem i gram dopiero od dwóch lat, aczkolwiek kto pyta nie błądzi. Będę wdzięczny z rad  _________________ http://pl.youtube.com/user/djFinarfin -> ja i moje wybryki na jutjubie  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
oski18
|
Wysłany: Pon Lip 21, 2008 12:41 pm Temat postu: |
|
|
| Graj WSZYSTKO pt: etiuda na lewą ręke, albo na obie ręce:) Nie ma innego sposobu na wyrobienie sprawności niż etiudy. "Rewolucyjną" może lepiej zostaw w spokoju, wróć do niej za rok i wtedy zauważysz co było żle:) |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
adamek_b
|
Wysłany: Pon Lip 21, 2008 2:02 pm Temat postu: |
|
|
rewolucyjną po roku nauki? odważny jesteś... proponuję po roku czasu zająć się sonatami, sonatinami, przede wszystkim gamami (dominanty, przewroty, pasaże) we wszystkich ruchach  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
AnDzi_uS_ia

|
Wysłany: Pon Lip 21, 2008 2:57 pm Temat postu: |
|
|
| No już go nie dołuj.. Jeżeli poprostu będzie ćwiczył to szybko to opanuje (tak mi się wydaje). Ja bardzo szybko opanowałam lewą ręke... |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
adamek_b
|
Wysłany: Pon Lip 21, 2008 8:06 pm Temat postu: |
|
|
| andziusia, nie dołuję go, tylko nie znam osoby, nawet z ministerialnymi stypendiami, które po roku czasu grają etiudę rewolucyjną. Moim zdaniem to niepoważne. Nie można od razu porywać się na utwory tak bardzo trudne technicznie i wymagające dobrego warsztatu. Podczas kształcenia trzeba przejść wszystkie etapy, bo inaczej można odstawiać tylko chałture. Dlatego, jak wyżej napisałem, proponuję wszelkiej maści wprawki, "szkoły biełgości na fortepian" i ćwiczyć aż do znudzenia, przede wszystkim gamy i pasaże w każdym tempie i w każdej tonacji z pamięci i potem można ewentualnie myśleć o tej etiudzie. Mimo to życzę powodzenia:) |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Calisia

|
Wysłany: Wto Lip 22, 2008 11:40 am Temat postu: |
|
|
Etiudę Rewolucyjną po dwóch latach nauki... Ratunku.
Nie ma innej opcji na rozwinięcie sprawności technicznej jak etiudy, gamy itp. powtarzane do znudzenia.
Nie ma sensu próbować teraz grać Etiudy Rewolucyjnej, bo efekt będzie marny. A jeszcze może i zaszkodzić. _________________ The call me The Wild Rose
But my name was Elisa Day |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Finarfin
|
Wysłany: Wto Lip 22, 2008 11:55 am Temat postu: |
|
|
Nie da się ukryć, że muszę się z Wami w większości opinii zgodzić. Dwa lata to dość mało, co prawda spędzam przy pianinie dość sporo czasu, ale nie mam także obok żadnego nauczyciela co doradzi etc. stąd pytam tutaj na forum. Chciałem po prostu zbadać tzw. "skilla" odnośnie lewej ręki i tu na myśl przyszła mi od razu etiuda rewolucyjna - wypadło dość blado, dlatego zacząłem pytać na forum.
Jednak moje pytanie jest nadal aktualne, bo większość z Was pisze o gamach, etiudach i pasażach na lewą rękę, niestety nie mam styczności z muzykami, którzy by poradzili a propos konkretnych tytułów tych zbiorów, toteż pytam tutaj Was - ma ktoś w wersji elektronicznej dobrą pozycję z tego zbioru? A jeżeli nie to może konkretne tytuły, które wypadałoby zakupić?
No i może uprzedzając od razu, prosiłbym nie podawać jakiś elementarzy dla początkujących, bo takie zbiorki już mam przerobione, myślę, że obecny poziom to taki między początkującym a zaawansowanym(średnio)...
Będę wdzięczny z rad, no i zabieram się do ciężkiej pracy
P.s. Mam szacunek do twórczości Chopina, to też w dotychczasowym rozwoju go nawet nie ruszałem, coby nie musiał się w grobie przewracać  _________________ http://pl.youtube.com/user/djFinarfin -> ja i moje wybryki na jutjubie  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
adamek_b
|
Wysłany: Wto Lip 22, 2008 1:47 pm Temat postu: |
|
|
[Zaloguj się, żeby zobaczyć ten link lub nuty.]
"Gamy i pasaże" zeszyty 1 i 2. Autorzy: Drzewiecki Zbigniew, Ekier Jan, Hoffman Jan, Rieger Adam. Zdecydowanie najlepsze i nigdy nie ma tak, ze sie przecwiczysz  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Tommy_OTB Moderator

|
Wysłany: Wto Lip 22, 2008 1:48 pm Temat postu: |
|
|
Gamy i pasaże, podłączę się do wypowiedzi kolegów:]
Ale, że nie da się tego zagrać po dwóch latach... Wszystko się da:)
A na youtubie jest pełno ludzi z techniką, którzy chałturzą. Na to nie ma lekarstwa. Trzeba umieć słuchać samego siebie... _________________
 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Calisia

|
Wysłany: Wto Lip 22, 2008 7:46 pm Temat postu: |
|
|
Nie wydaje mi się, żeby ktoś, kto sam uczy się grać na pianinie (nie pod okiem nauczyciela) od dwóch lat był w stanie samodzielnie wyłapać wszystkie popełniane przez siebie błędy, bo i ludziom uczącym się dłużej nie zawsze to wychodzi. Trzeba mieć kogoś obok siebie, kto wysłucha i wskaże, pomoże rozwiązać problem.
I nie można się z książek dla początkujących przerzucać od razu na Rewolucyjną Chopina.
Może i załapiesz tę lewą rękę, ale wątpię, żebyś zagrał to takim dźwiękiem, jakiego życzył sobie Chopin, a wymagającym był on nauczycielem. _________________ The call me The Wild Rose
But my name was Elisa Day |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
AnDzi_uS_ia

|
Wysłany: Wto Lip 22, 2008 8:05 pm Temat postu: |
|
|
Ja zawsze wolałam, żeby usłyszał mnie rówieśnik. nAuczyciel wymaga. Kolega wskaże błedy, powie jak je ominąć _________________ "Wiolonczelą jestem
Pełną łez cichych
I jak dźwięk
Mój płacz
Odbija się od ścian..."
[ E.Sz. "Smutek"] |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
adamek_b
|
Wysłany: Sro Lip 23, 2008 3:15 pm Temat postu: |
|
|
| AnDzi_uS_ia napisał: |
nAuczyciel wymaga. Kolega wskaże błedy, powie jak je ominąć |
to w takim razie od czego są nauczyciele? równieśnik przecież nie skończył studiów w tym kierunku, nie ma kwalifikacji, nie ma jednym słowem zielonego pojecia czy gra się dobrze, czy nie.
NAUCZYCIEL jest od tego żeby nakrzyczeć, powiedziec, ze jest ŹLE i co zrobic zeby bylo dobrze. Takich nauczycieli najlepiej się pamięta, posłuchajcie starszego kolegi
Zresztą, dyskusja czy lepiej uczy nauczyciel, czy uczen jest bez sensu...  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
hotman
|
Wysłany: Sro Paź 08, 2008 7:32 pm Temat postu: |
|
|
jeśli chcesz przyspieszyć lewą rękę to proponuje te dwa ćwiczenia :[Zaloguj się, żeby zobaczyć ten link lub nuty.]najpierw graj 8'kami , później 16'kami i jak dasz rade to 32'kami a oprócz tego proponuje ćwiczyć wszystkie gamy . a co do nauki tego utworu to bedziesz musiał długo ćwiczyć ja uczę się połowę życia na pianinie ( 8 lat) i do tego utworu mam respekt  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
mozart
|
Wysłany: Czw Paź 09, 2008 12:21 pm Temat postu: |
|
|
| najpierw powoili graj a potem będzie coraz szybciej zaczyna się od powolnego tempa! |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
jacek_k
|
Wysłany: Pią Paź 31, 2008 4:51 pm Temat postu: |
|
|
| Ja próbowałem grać Etiudę Rewolucyjną i uważam, że partię lewej ręki trzeba nauczyć się grać szybko (bo mnie wolno jakoś nie wychodzi, pewnie dlatego, że jestem amatorem, no i nie od zawsze gram na pianinie, a ponadto mam pianino elektryczne). Ale to tylko moja opinia, wszystko zależy od grającego. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|