Nuty, sheet music

Nuty - wymiana - pianofiles.info

Na forum wymieniamy się nutami

Już wkrótce nuty będzie można znaleźć w naszym systemie na stronie głównej...

FAQFAQ    SzukajSzukaj    UżytkownicyUżytkownicy    GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

motyw śmierci w muzyce poważnej

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Nuty - wymiana - pianofiles.info Strona Główna -> Hydepark
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mac1989

PostWysłany: Sro Lut 24, 2010 10:31 pm    Temat postu: motyw śmierci w muzyce poważnej Odpowiedz z cytatem

Jak w temacie zauważyłem, że utwory mające w swojej nazwie motyw śmierci albo diabła posiadają pewną cechę wspólną- takie trochę niespokojne brzmienie np. diabelski tryl Tartiniego albo Tombeau Sur La Mort De M Comte De Logy Weiss'a . Czy znacie jakies inne ?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
werjany

Pochwał: 4

PostWysłany: Sro Lut 24, 2010 11:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Danse Macabre - Saint-Saëns
Totentanz - Liszt

I chyba właśnie o to chodzi, przecież śmierć nie jest jakimś spokojnym, wielce radosnym stworem. Wink
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email MSN Messenger
Catamarana

Pochwał: 3

PostWysłany: Czw Lut 25, 2010 6:55 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak na początek - wszystkie "Requiem" a w szczególności takich kompozytorów jak: M.A. Charpentier, G.G. Gorczycki, J. Haydn, L. Cherubini, W.A. Mozart, H. Berlioz, R. Schumann, F. Liszt, J. Brahms, G. Verdi, C. Saint-Saëns, F. Suppe, G. Fauré, A. Dworzak, A. Bruckner, B. Britten, K. Penderecki Sad
Nie mniej napawające smutkiem te - w których jest nazwa "Le Tombeau" (nagrobek) takich kompozytorów jak: J.M. Leclair,P.A. Locatelli, H. Berlioz, M.d. Falla, M. Ravel, P. Dukas, C, Debussy, A. Tansman.
Także opery i poematy symfoniczne zawierają w sobie elementy śmierci np. Verdiego czy "Śmierć i Wyzwolenie" R. Straussa.
Mimochodem wspomnę o wszystkich "Pasjach" J.S.Bacha.
I najważniejsza melodia, która jest często "motywem przewodnim" w innych kompozycjach - sekwencja "Dies irae".
Powrót do góry
burżuj

PostWysłany: Czw Lut 25, 2010 1:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pieśń Schuberta: Der Tod und das Madchen, czyli Śmierć i dziewczyna
Powrót do góry
Class

PostWysłany: Wto Mar 02, 2010 12:23 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Do tych wszystkich autorów Requiem sądzę że warto jeszcze wspomnieć Antonio Salierego...

Poza tym nie sposób zapomnieć o utworze, który współcześnie chyba najbardziej ze śmiercią się właśnie kojarzy, czyli marsz żałobny z Sonaty b-moll Chopina.
Powrót do góry
Mozzart

PostWysłany: Wto Mar 02, 2010 1:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:

tak sie sklada ze partia śmierci jest bardzo spokojna i kończy się durowo.

Cytat:
Jak w temacie zauważyłem, że utwory mające w swojej nazwie motyw śmierci albo diabła posiadają pewną cechę wspólną- takie trochę niespokojne brzmienie

Cytat:
Tak na początek - wszystkie "Requiem" a w szczególności takich kompozytorów jak: M.A. Charpentier, G.G. Gorczycki, J. Haydn, L. Cherubini, W.A. Mozart, H. Berlioz, R. Schumann, F. Liszt, J. Brahms, G. Verdi, C. Saint-Saëns, F. Suppe, G. Fauré, A. Dworzak, A. Bruckner, B. Britten, K. Penderecki Sad
Nie mniej napawające smutkiem te - w których jest nazwa "Le Tombeau" (nagrobek) takich kompozytorów jak: J.M. Leclair,P.A. Locatelli, H. Berlioz, M.d. Falla, M. Ravel, P. Dukas, C, Debussy, A. Tansman.
Także opery i poematy symfoniczne zawierają w sobie elementy śmierci np. Verdiego czy "Śmierć i Wyzwolenie" R. Straussa.
Mimochodem wspomnę o wszystkich "Pasjach" J.S.Bacha.
I najważniejsza melodia, która jest często "motywem przewodnim" w innych kompozycjach - sekwencja "Dies irae".

ciekawa sprawa...

przesłuchajcie chociaż niektóre z tych utwórów i znajdzcie ten niepokój, bo jak dla mnie to ( i chyba wg tych kompozytorów ) śmierć jest wyjatkowo spokojna Wink. Niepokój w requiem Cherubiniego? w requiem Mozarta? Gdzie? Śmierć i wyzwolenie? Nawet sam straus pisze ze smierc jest wyzwoleniem...

Pasja to męka, to trochę inny typ śmierci. W pasjach śmierć nabiera trochę innego znaczenia. Ale jednak niektore KLUCZOWE arie wyrażające ból są durowe! (patrz wg Mateusza)

[/quote]
Powrót do góry
burżuj

PostWysłany: Wto Mar 02, 2010 10:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mozzart napisał:
Cytat:

tak sie sklada ze partia śmierci jest bardzo spokojna i kończy się durowo.

no i co z tego, że kończy się durowo i, że partia śmierci jest wręcz recytatywna? w tej pieśni ważnym czynnikiem jest tekst, a muzyka go podkreśla, bynajmniej ja tak to czuje
a jak dla mnie tą demoniczną wizję śmierci jakby, w tym utworze, podkreśla partia dziewczyny, która się panicznie lęka śmierci,
to są tylko moje odczucia, nikt nie musi się z tym zgadzać, a temat jest motyw śmierci, więc podałem tą pieśń i tyle
swoją drogą to wykorzystuję ten utwór do matury ustnej z polskiego, bo mam właśnie motyw śmierci w literaturze i sztuce
Powrót do góry
Mozzart

PostWysłany: Wto Mar 02, 2010 10:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a to że jest to nawet D-dur....

a dziewczyna, cóż jak dziewczyna..

a śmierć?

Ich bin nicht wild Wink

ty piszesz mature, ja wykonuję...
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Nuty - wymiana - pianofiles.info Strona Główna -> Hydepark Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: